nedjelja, 4. studenoga 2012.

Cijena Abortusa


Pobačaj ili abortus je naziv za prekid trudnoće koji završava smrću ljudskog fetusa ili embrija. 
Postoji spontani pobačaj - uzrokovan bolešću, ozljedom ili nekim drugim prirodnim razlozima i namjerni pobačaj, koji nastaje kao posljedica kirurškog zahvata.

Cijena abortusa po zagrebačkim bolnicama kreće se između 1.200 i 1.600 kuna za abortus ploda između 10. i 12. tjedna trudnoće, što je zakonski rok u kojem se smije pobaciti. Privatnici, kojima odlazi određen broj žena želeći sačuvati anonimnost, svoju protuzakonitu rabotu ženama naplaćuju u velikom rasponu cijena – ili manje nego u bolnici pa sve do 3.000 kuna za abortus u zakonskom roku.


Nakon što otkriju trudnoću i odluče se na pobačaj gotovo polovina žena osjeća značajnu anksioznost, a petina je vrlo depresivna. 
Psihički stres smanjuje se nakon pobačaja, ali trećina žena ipak ima emocionalne probleme nakon mjesec dana. 
Žene koje se odluče izazvati pobačaj pod većim su stresom, depresivnije i anksioznije nego druge trudnice ili trudnice kojima prijeti spontani pobačaj, međutim dugoročno nemaju lošije psihičko stanje od žena koje su rodile dijete. 
Samopouzdanje se ne čini pogođenim ovim procesom. 
Manji broj istraživanja bavi se utjecajem planiranog pobačaja na kvalitetu kasnijih romantičnih veza i seksualno funkcioniranje; negativna iskustva opisana su čak kod petine žena. 
Pobačaji se događaji u događati će se. Stoga je razumijevanje emocionalnog utjecaja pobačaja na ženu vrlo važno za javno zdravstvo. 


Kako se žena osjeća nakon pobačaja?

Većina istraživanja ovog pitanja obuhvaća istraživanja koja ispituju stanje prije i poslije pobačaja. Ipak, promjene psihološkog stanja nakon pobačaja ne smiju se uspoređivatis onima prije pobačaja jer je to vrijeme najvećeg stresa. Nažalost, mnoge studije objavljuju jedino ovu usporedbu umjesto prikaza apsolutne razine stresa i prilagodbe. 
Istraživanja pokazuju kako je neposredno nakon pobačaja razina anksioznosti znatno smanjenja. Pojedini znanstvenici ovo objašnjavaju očekivanjem boli tijekom pobačaja i općenitim iskustvom pobačaja; kad je pobačaj gotov više nema očekivanja boli i neizvjesnosti. Informacije o psihološkom stanju neposredno nakon pobačaja su ograničene. Općenito, razina anksioznosti i depresije manja je nego prije pobačaja, više je pozitivnih nego negativnih osjećaja i prisutan je osjećaj olakšanja. Iako se razina depresije smanjuje neposredno nakon pobačaja, razina depresije ipak ostaje nešto povišena. 
Tijekom slijedećeg mjeseca psihička patnja se značajno smanjuje, međutim ne nestaje kod svih. To bi značilo da stres prije pobačaja nije izazvan isključivo očekivanjem operacijske boli. Brojna istraživanja potvrđuju duže trajanje psihičkog stresa koji se nastavlja i nakon prvih mjesec dana poslije pobačaja. Osjećaj olakšanja prisutan je kod većeg broja žena, dok se osjećaj krivnje kod većne polako gubi. 
Pobačaj je nedvojbeno traumatski događaj jer se kod žena opisuju i simptomi posttraumatskog stresa. Ti su simptomi učestaliji prije pobačaja iz čega se može zaključiti kako nije sam pobačaj traumatski stres već i drugi čimbenici poput iščekivanja pobačaja i neplanirane trudnoće. Ako su žene svjesne tijekom pobačaja i tijekom procesa vide mrtvi fetus, simptomi su intenzivniji. 

Dugotrajne emocionalne posljedice pobačaja

Istraživanja općenito otkrivaju nisku razinu psihičkog stresa zbog pobačaja u godinama koje slijede. Iako većina žena kaže kako ponekad razmišljaju o pobačaju i eventualnom ishodu života u slučaju da su nastavile trudnoću, svega tri posto žena o tome intenzivno razmišlja. Dvije godine nakon pobačaja svega nekoliko postotaka žena ima simptome posttraumatskog stresa, a depresija se dvije godine nakon pobačaja otkriva kod petine žena. Tu treba imati na umu kako više od petine žena navodi povremena depresivna razdoblja i prije trudnoće. Razina samopouzdanja nakon pobačaja usporediva je sa samopouzdanjem žena koje su nastavile željenu ili neželjenu trudnoću. 

Zaključci

Kvalitetna istraživanja pokazuju smanjenje razine anksioznosti, depresije i općenitog psihičkog stresa u mjesecima nakon pobačaja. O stupnju ovog smanjenja postoje nesuglasice jer sva istraživanja ne rezultiraju istim brojevima. Studije su složne u zaključku kako mali broj žena ima psihičke posljedice jednu do dvije godine nakon pobačaja. 


Nema komentara:

Objavi komentar